Buğday Sulama
Buğday Sulama

Buğday Sulama Yöntemleri


Buğday sulama yöntemleri, tıpkı tarla sulama sistemleri gibi kendi içlerinde çeşitliliğe ayrılmakta olup birtakım farklara göre çeşitlenmektedir. Buğdayın sulanmasında isteğe, bütçeye, planlamaya veya koşullara göre pek çok sistem kullanılabilir. Tasarruf ve verimlilik konusundaki dengesine göre damla sulama sistemi de tercih edilebilse de başlıca kullanılan iki yöntem uzun tava (border) ve yağmurlama sulama sistemidir. Suyun tarlaya açılan şeritlerden akıp bir çıkıştan gitmesiyle buğday köklerine ulaşmasını amaçlayan yönteme uzun tava yöntemi denir. Bir diğer yöntem olan yağmurlama sulama sistemi, uzun tava yöntemine göre daha az su kullanmakta ve daha az iş gücü gerektirmektedir. Yağmurlama sulama sistemi suyun yüzeye serpiştirilmesi ve tohumun çimenlenmesini kolaylaştırması gibi artılarla öne çıksa da uzun tava yönteminin bu sisteme nazaran daha az düzenek gerektirmesi kimilerine göre tercih sebebi olarak görülebilir.
 

Buğday Sulama Sistemleri Fiyatları


Tarla sulama sistemleri çok çeşitli olmakla birlikte geliştirilmektedir. Bunun başlıca sebebi tarımcılıkta kusursuz ekonomik dengeyi yakalayabilmektir. Örneğin tüm tarlacılık ve buğday sulama sistemlerinde en başından itibaren tasarruf ve verimi bir arada bulunduran sistemler kullanım açısından gözle görülür ekonomik iyileşmeler sağlasa da düzenekleri kurmak için satın aldığınız ekipmanların konumu, kalitesi, maddesi ve markası söz konusu alıcıyı bir kez daha düşünmeye itebilir. Fiyatların her geçen gün değişiklik gösterebiliyor olması bazı zamanlarda bütçe sorunlarına sebep olarak kalitesiz tercihler yapmaya zorlayabilir. Bu konuyla ilgili üzerinde durulması gereken ilk nokta da yeterli ve doğru araştırma yaparak kusursuz kâr oranını sağlayacak materyalleri belirlemektir.
 

Buğday Yağmurlama Sulama Sistemleri


Tarla sulama sistemleri olarak görülen bir yöntem de yağmurlama sulama sistemidir Bu sulama sistemi genellikle buğday sulama yönteminde de çok tercih edilen sistemlerden biridir. Çalışma mantığı suyun basınç ile tabancalara ulaştırılması ve tabancalar aracılığı ile de yüzeye serpiştirilmesi olarak kısaca açıklanabilir. Engebeli ve yer şekli olarak bozuk araziler için en ideal sistem olarak sayılabilecek bu sistemin doğru işleyebilmesi için basıncın yeterli ve düzgün olması çok önemlidir. Bu basınç pompalanarak arttırılabilir, desteklenebilir veya düzenlemeye göre tamamen pompalanarak kullanılabilir. Özel bir öğrenmeye, teknik düzenlemelere veya dikkate gerek olmayan bu sistem doğru iklim, arazi ve ölçüde kullanıldığı takdirde verimi arttırmaya yönelik ek masraflardan kurtulmaya yardımcı olabilir.

Blog Yazılarımız