Tarla Sulama Sistemleri
Tarla Sulama Sistemleri

Tarla Sulama Sistemleri


Tarla sulama sistemleri, geçmişten bugüne uzanan ilkel yöntemlerin teknolojik gelişmeler ile desteklenerek tarım ve bahçecilikle tam verimin alınabilmesini amaçlar. Bu sistemlerin mantığı tarlada, bahçecilikte ve bilumum buğday sulama işlemlerinde verimi arttırırken tasarrufu sağlamak üzerinedir. Yine bu sistemler kendi içlerinde kullanım alanlarına, alınması planlanan verim ile tasarrufa, kullanıcının ihtiyacına ve pratikliğine göre çeşitliliğe sahiptir. Örneğin tarla ve bahçe sulama işlemlerinde kullanılan sistemlerden birkaçı yüzey sulama, damla sulama, yer altı damla sulama veya yağmurlama sulama gibi sıralanabilir. Öte yandan su yönetimini ve kontrol çeşitliliğini baz alan diğer yöntemlere de otomatik sulama, uzaktan sulama ve akıllı sulama sistemleri örnek verilebilir.

Tarla Sulama Sistemleri Avantajları Nelerdir?


Tarla sulama sistemleri kendi içlerinde çeşitliliğe ayrıldığından ve bu sistemlerin potansiyel alıcıların gereksinimlerine göre değişiklik gösterdiğinden bahsettik. Bir sistem üzerinden bu yöntemlerin tarlada, bahçede, herhangi ekin veya buğday sulama için tercih edilmesi durumunda detaylıca örnek verecek olsak başlıca avantajlar neler olurlar?
Damla sulama yöntemi; bu örneğimizde tasarruf ve verim arasında ekonomiyi en çok baz alan damla sulama yöntemine değineceğiz. Bu yöntem diğer yöntemlerden farklı olarak suyu ulaşması planlanan yere taşırken basıncının rastgele olmamasını, miktarının değişiklik göstermemesini ve eşit oranda dağıtılmasını amaçlar. Zemin sıcaklığını ekinler için uygun dereceye düzenlemesi, düşük basınç gerektirmesi ile az elektirik kullanımına sahip olması, hava koşullarından olabilecek en az şekilde etkilenmesi ve gübre ile suyu eşit dağıtarak verimi maksimum düzeye çıkartması bu yöntemin tercih edilmesinde etkili olan özelliklerindendir.
 

Tarla Sulama Sistemleri ile Su’da Ne Kadar Tasarruf Ederiz?


Tarla sulama sistemleri kendi içlerinde ekonomiyi baz alanlar, tasarrufu baz alanlar veya arazi ve ekine göre değişiklik gösteren sistemler olarak listelenebilir. Yüzey sulama yönteminde olduğu gibi herhangi bir ekipman gerektirmeden kolay uygulanması ile tercih edilen, fakat su kullanımın aşırı olması ile verimliliği azaltan yöntemler de vardır; damla sulama yöntemi gibi ekipman ve düzenek anlamında daha zahmetli olsa bile ekonomiyi baz alarak çalışan yöntemler de. Farklı yüzey şekilleri, sistemlerin kullanılacağı yerin hava koşulları, sistemin tarlaya, peyzaja, ekinlere veya buğday sulama için değişiklik gösterecek olması bazı durumlarda ekonomiden veya verimlilikten feragat edilmesine sebep olabilir. Fakat doğru araştırma, planlama, doğru sistemin seçilmesi ve bütçe kontrolü ile tasarrufa gitmek mümkündür.
 

Blog Yazılarımız