Tarla Sulama Sistemi Nasıl Kurulur?
Tarla Sulama Sistemi Nasıl Kurulur?

Tarla Sulama Sistemi Nasıl Kurulur?


Tarla sulama sistemleri nasıl kurulur sorusu en çok merak edilen konulardan biridir. Bu anlamda en doğru verilebilecek cevap kendi içlerinde ihtiyaç ve kriterlere göre çeşitlenmesi şeklinde açıklanabilir. Bazıları ekonomi ve tasarruf odaklıyken bazı sistemlerde aranan özellikler verimliliği veya kurulum ve kullanım kolaylığı sağlaması olabilir. Buna göre bir sulama sistemi kurmayı amaçlayanların yapması gereken ilk şey tam olarak ne aradıklarını kararlaştırmak olmalıdır. Sulama sistemleri, sistemin kurulacağı yer yüzeyinden bulunduğu konumun hava şartlarına kadar etkilenmektedir. Bu yüzden tarla, peyzaj ve buğday sulama gibi ihtiyaca göre doğru sistemi seçmek, işe yaramaz olmasıyla maksimum fayda sağlanabilmesi arasındaki çizgiyi belirler. Bu sistemler başlıca yüzey, damla ve yağmurlama sulama olarak ayrılır. Yine bu başlıklar adı altında yüzey sulama sistemlerinin çeşitlendiği salma ve karık sulama olması gibi, diğer sistemlerde de birçok çeşit bulunmaktadır.

Tarla Sulama Nasıl Yapılır?


Örnek olarak verebileceğimiz en çok tercih edilen tarla sulama sistemleri arasında yaygın olarak tercih edilenlerden biri de damla sulama sistemidir. Özellikle tarla ve buğday sulama işlemleri için kullanılan bu sistem, basitçe suyun pompalar aracılığı ile ana boruya ve oradan da manifold boru hattı ile damlatıcılara ulaşması için basınç ayarından ve filtrelerden geçmesi mantığına dayanır. Suyun zemin ve hava koşullarına göre düzenek tarafından optimize edilmesi, damlalar şeklinde eşit miktarda dağılarak tasarruf sağlaması ve verimliliği maksimum düzeye çıkartması bu sistemin tercih edilmesindeki başlıca sebeplerdendir. Çapalama giderlerini ve zahmetini düşürmesiyle, verimliliği ürüne göre %70’e kadar çıkartmasıyla ve düzeneğin işlemesi için insan zahmetine neredeyse gerek olmaması ile işgücü ve maliyet bakımından en ekonomik sistem sayılabilir.

Tarla Otomatik Sulama Sistemleri


Tarla sulama sistemleri denilince akla gelen sulama sistemlerinden bir diğeri de şu ana kadar değindiklerimizden farklı olarak kurulumundan itibaren kullanımı için işgücü gerektirmeyen otomatik sulama sistemleridir. Otomatik sulama sistemleri; birtakım borular, zamanlayıcılar, spreyler, sensörler ve akıllı sulama sistemleri ile çalışmaktadır. Kullanımı çoğunlukla peyzaj ve bahçecilik üzerine olsa da diğer sulama yöntemlerinin birçok alanda kullanıldığı gibi bu sistemin de tarla ve buğday sulama için kullanıldığı görülebilir. Otomatik sulama sistemi, zamanlayıcılar üzerinden oluşturulan sulama takvimlerine uygun olarak çalışır. Önceden belirlenen sıklığa ve miktara göre sulanan alan; fazla sulama, suyun fazla basınçlı olması, fıskiyelerin sulanması planlanan düzenden uzak veya fazla yakın olmasına göre olumlu veya olumsuz tepkiler verebilir. Bunlar da otomatik sulama sistemleri kullanılarak verim almayı amaçlayanların dikkat etmesi gereken başlıca konulardır.

 

Blog Yazılarımız